Szomatodráma játékvezető

Értelmező, író, kutató, tanár, aktivista, barát... Mind olyan címkék, amiket magamra vehetek. De mindegyik mögött ott vagyok én, a testemmel. Az utóbbi években sokat tanultam erről az énről, s egyben a világról, ahogy újra rátaláltam a kapcsolatra a testemmel és így mélyebb magammal. Úton vagyok, és nem megérkeztem. Az életem során mindig szívesen hívtam és engedtem másokat, hogy velem tartsanak hosszabb-rövidebb ideig az úton, amin járok, vagy én léptem rá mások útjára mint kísérő. 2016. október óta, majd két és fél év tanulás után szomatodráma játékvezető lettem. Ha gondolod, keress meg, és kísérődül szegődöm a saját testeddel és belső világoddal való találkozáshoz egy kiscsoporton keresztül, ahol együtt játszunk, szomatodrámázunk.A szomatodrámáról:

A szomatodráma módszere egy nagyon egyszerű út, amely játékosan vezet a saját belsőddel való találkozásra, a saját testeddel való egységre. A Dr. Buda László által megalkotott Gyógyító Játék segíti, hogy általában a tested jelzésein keresztül mélyebben kapcsolódj magadhoz. Kisebb csoportban 5-6 fő játszik együtt egy játékvezető segítségével. Mindig van egy főszereplő, aki behozza problémáit, elakadásait, testi tüneteit, és ezeket (általában testi szinten) megjelenítjük a többi csoporttag (szereplő) segítségével a „szőnyegen”. Ahogy a szereplők megelevenednek, a főszereplő saját világával, életének szereplőivel, belsőjének énrészeivel, lelki interakciókkal találkozik, amikkel új módon kapcsolódhat össze a játék során. A játékvezető feladata, hogy finom kísérje, bátorítsa, és lehetőségeket felkínálva segítse ezt a kapcsolódást. A szomatodráma akár egyszeri alkalommal is változásokat hozhat, de a rendszeresen gyakorlók élménye, hogy egy újfajta hozzáállást, látás- és életmódot jelent. Több mint módszer.

A saját útjaimról:
Több egymást keresztező úton járok egyszerre, amint ez a honlapomon is látszik. Az egyik utam a főállásomhoz köthető és arról szól, hogy egyre jobban meg akarom érteni a világot, abban különféle szintű rendszereket, különösen a fiatalok és az oktatás területén. A megértés nem végleges igazságok kimondását jelenti, hanem szüntelen keresést és újraértelmezést. Ezt az értelmezést szívesen megosztom másokkal írásaim, publikációim, előadásaim és a tanítás keretében. Ez a kereső-értelmező hozzáállás a társadalmi aktivizmus útjára is vezet, mert úgy érzem, hogy kell a felfedezett rendszerszintű igazságtalanságokkal szemben. A harmadik út pedig, amin járok, arról szól, hogy megélem a test és lélek, test és tudat, a társadalom és én (testem), a világ és én (testem), Isten és minden mély egységét. Ez a másik két utam spirituális alapja.

Az utóbbi években a pszichodrámán, rendszeres testedzésen, a jógán, meditáción és különösképpen a szomatodrámán keresztül egy olyan új látás- és létmód lett jelen az életemben, amely több mint csupán e módszerek gyakorlása. A jelenlét, a testemben lét, a kapcsolódás és egység tapasztalata ez. A gyógyító játék egyszerűen és mélyen vezet vissza a belső világommal való találkozásra túl a felnőtt racionalitáson. Pár éve, amikor nagyon szkeptikusan elmentem egy Gyógyító Napra, még nem gondoltam volna, hogy ez a találkozás, ez a Játék olyan meghatározó lesz életemben, hogy magam is vállalkozom arra: elkísérjek, vezessek másokat a saját játékukban, saját belső világukkal való találkozásukban. De az a nap, és ott a játékom ajtót nyitott a változásra: hogy átalakuljon testemben és világban való létem. A szomatodráma azóta is az örömök, és fájdalmak, testi jóérzések és „rossz” tünetek be- és elfogadására vezet, egy új viszonyra én-testemmel.

Úton vagyok, hogy ezt a jelenlétet és egységet, ezt a gyermeki egyszerűséget és játékot egyre teljesebben megéljem, s így gyógyuljak. Ha szeretnéd, téged is elkísérlek, mint másik úton levőt…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése